IISA Nederland Lidmaatschap en het nieuwe (extra) IISA Global lidmaatschap

Dit bericht is naar aanleiding van de mail en het facebookbericht die gisteren, 11 juni 2024, zijn verstuurd door Ram Barkai van de International Ice Swimming Association om het verschil uit te leggen tussen het IISA Global Membership en het IISA Nederland lidmaatschap.

In de mail wordt gesproken over een nieuw lidmaatschap het  “IISA Global Membership” . Dit is een ander (extra)lidmaatschap dan uw lidmaatschap wat u heeft bij IISA Nederland.

Het IISA Global Membership is een lidmaatschapsbijdrage voor degenen die willen deelnemen aan IISA-evenementen en willen profiteren van de activiteiten ervan. Zoals dat je tijden die op de websites worden bijgehouden. Deze tijden kunnen worden gebruikt voor kwalificaties voor langere afstanden (bijv. 1000m en de IJsmijl), maar ook als kwalificatie voor bijvoorbeeld de Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en andere nationale en internationale wedstrijden. Voor alle wedstrijden moet je je altijd inschrijven via het registratieformulier op de IISA website in het evenement waar je aan deel wil nemen. Je tijden en resultaten worden dan na het evenement op de website vermeld in je persoonlijke Bio en indien er sprake is van een record komen de gegevens terug in de recordlijsten. Om de website en ook de internationale bond in stand te houden is geld nodig zoals u in de mail hebt kunnen lezen.

Het lidmaatschapsgeld (€21.00) wordt geïnd de eerste keer dat u zich in een seizoen inschrijft op de website van de IISA bij een evenement waar u aan deel wil nemen. Dit lidmaatschap geldt voor 1 jaar en loopt steeds van 1 juli tot 30 juni Je lidmaatschap wordt in je BIO vermeld.

Dit Global lidmaatschap is dus een ander(extra) lidmaatschap dan wat u betaald bij IISA Nederland.

Iedereen in Nederland die een ijszwemwedstrijd wil zwemmen van 200m of meer moet lid zijn van IISA Nederland. Voor het eerste jaar hebt u een aspirant lidmaatschap van € 17.50 (behalve de 1000m en de IJsmijl) en daarna kost het lidmaatschap € 35,00. Het lidmaatschap van IISA Nederland loopt van 1 oktober tot 30 september.

IISA Nederland is primair opgezet om het IJszwemmen in Nederland veilig te kunnen beoefenen en te promoten. Daarnaast zijn Nationale ijszwembonden één van de eisen om officieel aan te kunnen sluiten bij World Aquatics (voorheen FINA) en daarna het Olympisch comité. In Nederland zijn we uniek daarin en hebben we al een goed georganiseerde, officiële bond, ingeschreven is bij de kamer van koophandel.

Wij hebben jaarlijks een ALV en verantwoorden ons aan de leden met een jaarverslag, een jaar rekening en een begroting.

Als bond regelen we veel voor jullie als leden. Een paar voorbeelden hiervan zijn organiseren van IJszwemdagen voor iedereen in Nederland, het ondersteunen van de zwemgroepen, op zoek gaan naar nieuwe wedstrijd locaties en de bestaande wedstrijd organisaties ondersteunen. Zo hebben wij draaiboeken beschikbaar om een wedstrijd te organiseren. IISA is ook (mede) organisator van de Nederlandse Kampioenschappen. Daarnaast is er jaarlijks een jurycursus, zodat we de organisaties kunnen voorzien van bekwame officials.

De teams voor het EK en WK worden door IISA zelf geselecteerd, geïnformeerd over hoe alles gaat verlopen en wat nodig is voor en tijdens de kampioenschappen. Er gaat ook begeleiding (ploegleiding/chef d’équipe) mee vanuit IISA Nederland.

IISA NL is dé centrale vraagbaak voor iedereen die maar iets over ijszwemmen wil weten, vragen hebben naar plekken waar gezwommen kan worden, of vragen over deelname aan wedstrijden in het buitenland, enz. Ook de media weten ons te vinden met vragen.

We hebben als Nederlandse bond een rechtstreekse goede communicatie met de Internationale bond en ook de Nederlandse KNZB. De internationale bond weet ons ook te vinden als er vragen zijn. Internationaal wordt de Nederlandse opzet gezien als een voorbeeld om andere nationale bonden in hun eigen land op te zetten.

We hopen dat de context van de mail van Ram wat duidelijker geworden is en dat het geen belemmering is om mooie nieuwe avonturen met IISA te beleven. We hopen dat ook helder is dat deze nieuw contributie voor IISA (Global) andere doelen heeft dan je contributie voor IISA-Nederland.

We hopen u hiermee genoeg te hebben geïnformeerd.

Heeft u nog vragen stel ze gerust.

Namens het bestuur IISA Nederland

Christa Hesterman

Secreataris@iisa.nl