Persbericht: Eerste nachtvorst, Nederlandse ijszwemmers lopen warm voor wedstrijdseizoen

Nederlandse IJszwembond (IISA Nederland) opgericht

Sinds 4 september 2017 heeft Nederland er een nieuwe sportbond bij. IISA-Nederland zal als Nederlandse tak van de International Ice Swimming Association (IISA) de sport ijszwemmen nationaal promoten. Bij het ijszwemmen wordt er gezwommen in watertemperaturen van 5 graden Celsius en kouder.

IJszwemmen als sport is ontstaan in 2009 toen Ram Barkai samen met vier anderen in Zuid-Afrika de IISA oprichtte met de passie om in ijswater te zwemmen op elke mogelijke plek in de wereld. In eerste instantie introduceerde zij de Ice Mile als het hoogst haalbare persoonlijke doel, hierbij wordt de afstand van (minimaal) 1609,34 meter afgelegd in water van niet warmer dan 5,0°C.

In 2014 werd de 1 kilometer race geïntroduceerd voor zwemmers om het in competitie tegen elkaar op te nemen.

Op het wereldkampioenschap ijszwemmen 2017 namen 4 deelnemers deel onder de Nederlandse vlag. Zij wisten hier verschillende podiumplaatsen te behalen.

Een van de doelen van de IISA is om ijszwemmen als Olympische wintersport te introduceren. IISA Nederland zoekt aansluiting bij NOC*NSF. De Nederlandse organisatie bereidt een bid voor om het WK van 2021 naar Volendam te halen.

IISA-Nederland heeft voor komende winter diverse evenementen op de planning staan:

  • Op 30 december 2017 zal de 1e Amstel Ice Swim plaatsvinden in Amsterdam (bij de Berlagebrug).
  • Op 14 januari 2018 de 3e Open Friese kampioenschap IJszwemmen.
  • Op 19 t/m 21 januari 2018 zal het 4e Open Nederlands Kampioenschap ijszwemmen plaatsvinden in Volendam.