WK IJszwemmen 2023

Het is al weer even geleden, maar op 12 t/m 15 januari vond het WK IJszwemmen in Samoëns, Frankrijk plaats. Team Nederland was goed vertegenwoordigd met wel 18 zwemmers die gezamenlijk 68 keer aan start verschenen. 

Het begon voor vele al op dinsdag 10 januari, met de reis naar Samoëns toe. Het was ongeveer 10 a 11 uur rijden, dus de hele dag was er voor uit getrokken. 

Op woensdag 11 januari was de registratie en de medische check geopend. Na een frans ontbijtje, is het team richting de wedstrijd locatie gegaan, zodat iedereen alles in orde kon maken. De rij voor de medische check was lang, maar gelukkig kwam iedereen er goed doorheen. Natuurlijk moest het zwembad ook nog even uitprobeert worden en, na een beetje onduidelijkheid, kon dat ’s middags. Woensdag avond was de openingsceremonie. Samen met de kinderen van de basisschool en een heuse fanfare ging  iedereen in optocht richting het centrum. Daar werden er verschillende speeches gegeven. Als Team Nederland zijn we daarna lekker met zijn allen uit eten gegaan.

De eerste echte wedstrijddag begon op donderdag 12 januari. Op deze dag werden de 1000m vrije slag, de 50m rugcrawl en de 4x50m vrije slag estafette gezwommen. Op de 1000m kwamen Theo van der Meer, Marije Dirkxs, Mark Thies, Lilianne Sweere en Linda Hoogendam aan start. Bij de 50m rugcrawl zwommen vanuit Nederland alleen Inge Wolfs en William van Overveld mee. Inge behaalde daar een 2e prijs in haar leeftijdscategorie en William zwom hier een Nederlands record. Aan het eind van de middag werd er de eerste estafette gezwommen. Kyra Wijnker, Lilianne Sweere, Raymond Oosterbaan en Fergil Hesterman zwommen 4x50m vrije slag en behaalde hiermee een 9eplaats.

Vrijdag begon de dag met de 500m vrije slag. Hier kwamen Theo, Britt Kraaijevanger,  Inge, Marije, Iris van Aurich, Lilianne, Mark,  Linda en Raymond aan start. Linda en Raymond werden beide 1e in hun leeftijdscategorie en Iris en Mark werden beide 3e. Hierna zwom  Inge de 100m vlinderslag, waar ze 2e werd in haar leeftijdscategorie en een Nederlands record behaalde. Na de pauze ging de 100m schoolslag van start en mochten Marije, Inge, Annabel Mèdard, Ursula Tibon, Erik Lambooy, Naomi Apfelbaum-Lubek, Nynke Hendriks, Theo en Arthur van Dijk laten zien wat ze konden. In hun leeftijdscategorie, werden Inge en Marije 1e, Annabel 2e, en Ursula 3e. Marije zwom op deze afstand ook het wereldrecord in haar leeftijdscategorie. De dag was lang maar nog niet voorbij, want in de finale series van de 500m vrije slag mocht Kyra Wijnker starten. Na een spannende race zwom zij naar een 4e plaats overall en een 2e plaats in haar leeftijdscategorie en zwom ze het Nederlands record. Gelijk daarna werd er nog de 4x50m wisselslag estafette gezwommen waar wederom Kyra, Lilianne, Raymond en Fergil hun land mochten representeren. Ze zwommen naar een 10e plaats.

Op zaterdag 14 januari werd er als eerste de 100m rugcrawl gezwommen. Hier deden van team Nederland alleen Britt en Lilianne aan mee, en Lilianne behaalde hierbij een 3e plaats in haar leeftijdscategorie en zwom ze een Nederlands record. Op de 50m vlinderslag zwommen alleen Marije en Inge. Inge werd hier 1e én behaalde zowel een wereldrecord in haar leeftijdscategorie als een Nederlands record. Met de 100m vrije slag deden Britt, Arthur, Ursula, Erik, Nynke, William, Mark en Raymond mee. Raymond werd 3e in zijn leeftijdscategorie en Britt zwom een Nederlands record op deze afstand. De laatste afstand voor de pauze was de 50m schoolslag. Iris, Annabel, Ursula, Erik, Nynke, Naomi en William van Overveld mochten op deze afstand starten. Iris behaalde een eerste plaats in haar leeftijdscategorie, was 6e overall én behaalde zowel een wereldrecord in haar leeftijdscategorie als een Nederlands record. Annabel werd 3e in haar leeftijdscategorie. 

Op het WK IJszwemmen is DE afstand natuurlijk de 1000m vrije slag, dus het was ontzettend gaaf dat zowel Kyra Wijnker als Fergil Hesterman op zaterdag avond in de snelste serie mochten starten. Met het hele veld vol met toeschouwers en een fanfare gingen eerst de dames van start. Na een super spannende race mocht Kyra de 3e prijs overall in ontvangst nemen, en een 2e prijs in haar leeftijdscategorie. Bij de heren was er een super sterk veld, maar Fergil heeft alles op alles gezet om zo snel mogelijk te finishen. Hij behaalde 10e plaats overall en een 2e plaats in zijn leeftijdscategorie. Wat een prestatie van deze toppers. De zaterdag werd afgesloten met een gala diner waar de traditionele tartiflette werd geserveerd en de prijsuitreiking van de 1000m vrije slag. 

Zondagochtend was alweer de laatste dag aangebroken van dit WK. Als laatste afstanden stonden de 250m vrije slag, de 100m wisselslag, de 50m vrije slag en de 4x250m vrije slag landen estafette nog op het programma. Op de 250m vrije slag kwamen Linda, William, Naomi, Theo, Inge, Britt en Mark aan start. Linda behaalde hier een 3e plaats en een Nederlands record. Inge, Britt, Marije en Iris mochten starten op de 100m wisselslag. Inge behaalde een 2eplaats in haar leeftijdscategorie en Iris behaalde een 1e plaats en een wereldrecord in haar leeftijdscategorie en een Nederlands record. Ursula, Erik, Nynke, Britt, Mark en Lilianne zwommen mee met de 50m vrije slag, niemand viel hier in de prijzen, maar ze hebben natuurlijk wel allemaal super goed hun best gedaan. 

De allerlaatste afstand was de 4x250m vrije slag landen estafette. Voor Nederland kwamen hier Kyra, Lilianne, Mark en Fergil uit. Zij zetten nog even alles op alles en behaalden hier een 9e plaats.

Maandag zat het WK er op en vertrok het team weer richting Nederland. Het waren vijf mooie dagen en iedereen mag trots zijn op de prestaties van de zwemmers. We kijken terug op een heel mooi en leuk evenement en kijken vol verwachting naar de toekomst.