Wereldrecord voor Sven Elfferich

Afgelopen zaterdag vonden in Altenwörth de Oostenrijkse Kampioenschappen IJszwemmen plaats. Alex Schilder en Sven Elfferich vertegenwoordigden Nederland tijdens dit evenement. De watertemperatuur bedroeg 3,6 graden en de luchttemperatuur liep gedurende de dag op tot lente-achtige temperaturen.

Al vroeg in de ochtend zaten de twee zwemmers in de trein vanuit Wenen om vervolgens opgehaald te worden bij het station van Altenwörth. Aangekomen op de prachtige locatie, bleek dat door de nachtvorst het uitgezette parcours weer was dichtgevroren. Josef Köberl, voorzitter van IISA Oostenrijk en hoofdorganisator van het evenement, stond al vroeg in zijn korte broek het ijs weg te scheppen.

Sven startte naast de 1000 meter ook op de 25 meter, 50 meter en 100 meter. Op alle drie de korte afstanden moest hij de Duitser Tobias Wybierek voor zich dulden.

Toby en Sven maken zich op voor de laatste race van de dag.

Alex, onderdeel van de WK ploeg 2019, nam alleen deel aan de 1000 meter. Tijdens de 1000 meter stond de zon recht op de baan wat voor complicaties met het zicht zorgde. Hij tikte na zijn kilometer aan in een tijd van 16:57,53.

Sven startte in de volgende serie. Hij begon zijn race in een hoog tempo. Met zijn tussentijd van onder de 6 minuten op de 500 meter lag hij op schema voor het wereldrecord. Dit hoge tempo wist hij vol te houden tot aan de finish. Met een eindtijd van 11:55,40 zette hij een nieuw wereldrecord. Sven, die net als Alex, door het zonlicht weinig mee had gekregen van de aanwijzing van zijn coach, had in eerste instantie zelf niet door dat hij het wereldrecord verbroken had. Bij horen van dat nieuws brak ook bij hem de vreugde los.

Sven in de hottub, met voormalig wereldrecordhoudster Julia Wittig en Josef Köberl

De rest van de dag verliep voor de Nederlandse ploeg in een superstemming. Dankzij alle felicitaties en warme woorden was de kou snel uit Sven zijn lichaam verdreven. Bij de de prijsuitreiking was het een feest met champagne en felicitaties van de burgermeester.

Champagne!

IISA Nederland feliciteert Sven Elfferich met het verbreken van het wereldrecord IJszwemmen 1000 meter.