WK IJszwemmen 2022

Door: Lilianne Sweere

Van 3 tot en met 6 februari werden de Wereldkampioenschappen IJszwemmen in Glogów, Polen gehouden. In de Nederlandse ploeg bestond uit Albert Stienezen, Alexander Schilder, Britt Kraaijevanger, Inge Wolfs, Kjeld de Ruyter, Marije Dirkx, Mark Thies, Roel Janssen en Ursula Tibon. Hun deelname resulteerde in 7 gouden medailles, 9 zilveren medailles en 8 bronzen medailles.

Voor hun begon de week echter al een beetje eerder. Al op dinsdag kwamen de eerste negatieve COVID testen binnen. Toen iedereen er een had, kon het feest beginnen en stonden Ursula en Kjeld bijvoorbeeld al om 7.00 uur ’s ochtends op het station om richting Glogów te vertrekken. Aan het eind van de avond was iedereen van de ploeg gearriveerd bij het hotel.

Ursula & Kjeld bij vertrek

Op donderdag kon er geregistreerd worden. Bij de registratie werden alle medische gegevens gecontroleerd en konden alle spulletjes zoals toegangspasjes opgehaald worden. Na een paar kleine problemen, werd het duidelijk dat heel Team NL deel mocht nemen aan de wereldkampioenschappen. Hierna kon het terrein verkend worden en hebben er een aantal zelfs het zwembad al even uitgeprobeerd. Ook heeft een deel nog de touristische hotspots van Glogów opgezocht. 

De zwemmers van Team NL testen het zwembad

Op vrijdag ging dan eindelijk de wedstrijd van start. De dag begon met een openingsceremonie met verschillende optredens zoals een dansvoorstelling, een miniconcert en een aantal mooie toespraken van de organisatie om de zwemmers nog even extra veel geluk toe te wensen. Ook werden alle deelnemende landen voorgesteld. Alexander mocht voor Nederland de vlag dragen. Daarna was het tijd om te gaan zwemmen. Er werd de 500m vrije slag gezwommen, de 50m schoolslag, 50m rugcrawl en de 4x50m vrije slag. Iedereen heeft super goed gezwommen en Team Nederland sleepte de ene na de andere medaille binnen. Maar ook de zwemmers zonder medailles hebben uitstekend gezwommen. Na de prijsuitreiking, trok Team Nederland zich terug in het hotel om lekker te dromen van al hun prestaties en zich alvast voor te bereiden op de volgende dag.

Alex Schilder draagt de vlag voor Nederland

Op zaterdag was het tijd voor hét koningsnummer van het WK IJszwemmen: de 1000m vrije slag. Voor Nederland kwamen Albert, Alexander, Marije en Mark in actie. Zij hebben de 1000m allemaal uitgezwommen, wat an sich al een enorme prestatie is. ‘S middags was het tijd voor de 100m schoolslag en de 100m vrije slag. Wederom zijn er weer veel medailles binnen gesleept. Na het zwemmen heeft Team NL nog de finale 1000m vrije slag aangemoedigd. Na de uitreiking was het wederom tijd om lekker te genieten van de avond en lekker te slapen.

De Nederlandse ploeg in Polen

Zondag was het alweer de laatste dag, maar er stond nog wel veel op het programma. Nederland kwam uit op 5 afstanden: namelijk de 250m vrije slag, de 100m wisselslag, de 50m vlinderslag, de 50m vrije slag en de 4x250m landen estafette. Er was een sterk veld deze dag en niet iedereen viel in de prijzen, maar natuurlijk heeft iedereen het geweldig gedaan en zijn wij super trots. Op de 4x250m landen estafette wist onze ploeg zelfs een 6de plaats te halen uit 12 landen. En achteraf moest er natuurlijk even uitgerust worden in de hottub. Na de prijsuitreiking was er nog een afsluitingsceremonie. Maar daarna zat het er toch echt op. Wij kijken met ons team terug op een heel mooi weekend, en we kunnen alleen maar zeggen dat we genoten hebben en ontzettend trots zijn op onze zwemmers. Wij wensen al onze zwemmers een veilige terugreis naar Nederland en hopelijk zien we iedereen volgend jaar weer op het WK.

De 4x250m estafetteploeg

De complete uitslag kun je downloaden op de website van de International Ice Swimming Association.