High Mile voor Fergil Hesterman

Fergil Hesterman zwemt in de bergen van Lesotho, Afrika op 3000 meter hoogte zijn vijfde IJs Mijl. Met deze mijl voegt hij een derde continent toe aan zijn Ice7Challenge.

Afgelopen donderdag begon in de bergen van Lesotho het Zuid-Afrikaanse kampioenschap ijszwemmen. Het kampioenschap was verdeeld over drie dagen en werd gezwommen in een kleine dam.

Op de eerste dag vond de briefing en de medische keuring plaats. Verder werd er voor de deelnemers een kleine testzwem gehouden. Dit was nodig vanwege het feit dat er op deze hoogte minder zuurstof in de lucht zit. Naast de verplichte testzwem, waren de deelnemers ook verplicht deel te nemen aan de 500 meter op dag twee als kwalificatie voor het echt kampioenschap over 1000 meter op dag drie.

Fergil wist met succes zijn 500 meter (watertemperatuur 2,2 graden) als eerste te volbrengen in een tijd van 6.20.46. Hiermee kwalificeerde hij zich niet alleen voor de 1000 meter, maar kreeg hij van organisator en IISA voorzitter Ram Barkai ook toestemming om een IJs Mijl te zwemmen. Na het finishen van de 1000 meter in een tijd van 12.53.15, goed voor de eerste plaats, zwom hij nog 610 meter verder (watertemperatuur 3 graden). In een tijd van 21 minuten en 51 seconden zwom Fergil zijn vijfde IJs Mijl en voegde hij zijn derde continent toe aan zijn Ice7Challenge.