Buitenzwemmen tijdens COVID-19. Een waarschuwing.

Nu de zwembaden al drie weken gesloten zijn en het er op lijkt dat ze voorlopig nog gesloten blijven, zien we veel zwemmers vervroegd, of als vervanging van het zwembad het buitenwater opzoeken.

Denk er wel aan dat op dit moment op de meeste plekken het buitenwater nog tussen de 8 en 10 graden Celsius ligt! Deze temperaturen gaan natuurlijk gepaard met andere risico’s dan het reguliere open water zwemmen of het zwembad. Een van de grootste risico’s is onderkoeling. Denk goed na en bereid je voor voordat je gaat zwemmen. De ziekenhuizen en andere zorgcentra zijn op dit moment al overbelast of bereiden zich voor op de opvang van Corona patiënten.

Houd er ook rekening mee dat de kou een aanslag kan zijn op je energie niveau. De kou vraagt meer energie van je lichaam dan een zwembad van 26-28 graden. Zwem dus korter dan je gewend bent in het zwembad.

Volgende week worden er hoge temperaturen verwacht, dat betekent ook dat het water zal gaan opwarmen. Onze tip: wacht nog even tot het water opgewarmd is.

Kan je echt niet wachten? Denk er dan aan dat de veiligheid altijd voorop moet staan. Maak gebruik van:

  • Iemand op de kant die je in de gaten houdt en zo nodig jou uit het water kan halen als dat nodig is (denk aan bijvoorbeeld een reddingslijn).
  • Zwem altijd met een boei in open water. Niet alleen voor jezelf om op te kunnen drijven, maar ook voor degene op de kant om je goed in de gaten te houden.
  • Zorg dat je het water verlaat voordat je het (te) koud krijgt. Nadat je het water verlaat treedt altijd nog de afterdrop in. Tijdens de afterdrop daalt de kerntemperatuur van je lichaam snel.
  • Wees voorbereid om je snel aan te kleden. Leg je handdoek en kleren in volgorde klaar.