Interview met: De Angstelhelden

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag De Angstelhelden uit Abcoude.

Kunnen jullie je zelf kort voorstellen? 

Wij noemen onszelf De Angstelhelden, winterzwemmers in de rivier de Angstel in Abcoude, ten zuiden van Amsterdam. Dit jaar zwemmen gewoon zonder pak: Tom Voûte, Jeroen van der Pol (al vier seizoenen), Nienke Meek (drie seizoenen), Ariënne Ribberink, Douglas Helfferich, Zwanette Tobi (eerste seizoen) en Ingrid Hoeks (onze nestrix die al meer dan tien seizoenen zwemt). Nu nog met pak (telt dat ook?) zwemmen nieuwelingen: Peter Helsloot, Monique van Oostveen en Robert Scheerder.

V.l.n.r.: Peter, Robert, Monique, Tom, Zwanette & Nienke.

Kunnen jullie je zwemlocatie omschrijven?

In de zomer zwemmen we met Zwemgroep Abcoudermeer op woensdag om 8.30u en zondag om 9u in het Abcoudermeer (500m heen en terug. Dus samen 1km). Sinds 2017 zwemmen we ook van november tot mei in de Angstel die door het centrum van Abcoude loopt:

Afhankelijk van de temperatuur zwemmen we van de groene stip naar de rode 400m verderop en terug. Dus samen 800m. Als het onder de vijf graden is zwemmen we 275m naar de brug en terug, dus in totaal 550m. Zowel in de zomer als in de winter zwemmen wij heen sociale schoolslag om bij de praten en terug crawl of schoolslag zo hard als je kunt of wilt.

Hoe zijn jullie erbij gekomen om te gaan ijszwemmen?

Tom Voûte kwam in augustus 2017 in Abcoude wonen en wilde toen een heel seizoen elke dag zwemmen. Zijn bridgemaatje Jeroen van der Pol zag daar wel wat in en deed iedere woensdag en zondag mee. Toen Nienke Meek in de volgende zomer ervan hoorde, was ze vastberaden om ook in de winter mee te doen. Sindsdien sloten steeds meer luitjes uit Abcoude zich aan.

Een aardig weetje is dat Jeroen pas uit zijn zomerslaap komt en meedoet als het water onder de tien graden is!

Hoe bereiden jullie je voor op het ijszwemmen?

Onze goeroe is Ruud Hof, de broer van Wim. Ruud heeft al twee keer in Abcoude lesgegeven.

Wat vinden anderen van wat jullie doen?

Ieder jaar krijgen we met Sinterklaas gedichten en surprises van onze familie die als ondertoon hebben dat ze ons voor gek verklaren. Daarentegen vinden wandelende mensen langs de Angstel het geweldig om ons te zien zwemmen. We geloven die laatsten dan maar.

Wat vinden jullie het leukste aan ijszwemmen?

We houden elkaar voor dat we trainen voor een wedstrijd zoals NK of zelfs WK! We oefenen vooral op temperatuur en een beetje op snelheid. Afgelopen 1 februari deden we mee aan het NK IJszwemmen in Reeuwijk. Wat een mooi evenement was dat. In de estafette werden we vijfde maar we zouden derde van Nederland geworden zijn als we twaalf seconden sneller waren geweest!

Tom (blauwe cap) op het NK IJszwemmen in Reeuwijk.

Een ander hoogtepunt was in maart 2018 toen er ijs lag.

“De schaatser en de zwemmer.”

En dan natuurlijk ook wat jullie het minst leuk vinden aan ijszwemmen?

Wellicht vinden we het moeilijkst om ‘s ochtends je warme bedje voor het koude water in te ruilen. We bespreken de vorige dag per whatsapp wie er gaan en dan sta je er de volgende ochtend ook om de anderen niet te laten wachten. Dat anderen op je rekenen is steeds weer een goede drijfveer om het te doen. Na afloop voel je je natuurlijk helemaal top en had je het nooit willen missen. 

Wat zouden jullie graag anders zien in de ijszwemsport?

Dat het water altijd onder de vijf graden is. In Reeuwijk was het 5,3 graden en was blijkbaar de uitslag niet officieel.Wil je ook geïnterviewd worden voor de wekelijkse serie? Stuur dan een mail naar info@iisa.nl.