Interview met: Susan Houbraken

Kopfoto: Schokker Fotografie

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag Susan Houbraken uit Almere.

Kan je je zelf kort voorstellen?

Ik ben Susan, 48 jaar, sinds 5 jaar zwem ik het hele jaar door buiten in badpak en heb zelfs mijn werk van buitenzwemmen gemaakt. Mijn bedrijf FrisseDuik gaat over de helende kracht van koud water.

Hoelang doe je al aan ijszwemmen en waarom ben je met ijszwemmen begonnen?

Ik zwem dit jaar voor het 5de jaar op rij de winter door. Ik ben begonnen met ijszwemmen omdat ik na oktober niet wilde stoppen. Ik was al jaren een seizoenszwemmer, dus van maart tot en met oktober lag ik standaard in het buitenwater, maar op gegeven moment wilde ik meer. Ik wilde vanuit de zomer door kunnen blijven zwemmen, maar ik was er van overtuigd dat het me een acute blaasontsteking zou opleveren. Oktober 2015 accepteerde ik eindelijk dat je een blaasontsteking krijgt door een bacterie en niet door koud water, dezelfde dag lag ik er nog in.

Na een kop-staart botsing in november 2016 ben ik nog actiever in de winter door blijven zwemmen. Door het letsel kon ik maar een beperkte tijd in het ijswater doorbrengen, maar elke keer dat ik dat deed merkte ik meteen een toename in mobiliteit rondom mijn nek en schouders (daar zat voornamelijk het letsel). Zwemmend legde ik mijn weg naar herstel af, het koude water was letterlijk mijn medicijn. Niet alleen fysiek, maar met name ook mentaal.

Foto: Els Kooij

Hoe bereid je je voor als je gaat ijszwemmen?

Ik zorg voor een nauwkeurige voorbereiding, zelfzorg is voor mij heel belangrijk. Ik pak mijn zwemtas in met de juiste spullen. Zorg dat ik van te voren mijn partner laat weten waar ik ga zwemmen en hoe lang. Ik ga naar de zwemplek en bepaal ter plekke hoe lang ik ga zwemmen.  De ene dag is het 10 minuten de andere dag 20 minuten. Afhankelijk van hoe fit ik me die dag voel, bepaal ik hoe lang de zwemsessie wordt en of het een pretsessie is of een trainingssessie. 

Zwem je altijd op de zelfde locatie, of wissel je juist plekken af?

Ik wissel kwa zwemplekken heel veel af. Ik rij rustig 3 uur lang heen en weer om ergens in Groningen of Limburg te gaan zwemmen. Het buitenzwemmen levert mij nog steeds heel veel rust en plezier op, waardoor ik er graag voor in de auto stap. Daarnaast reis ik ook door stad en land om mijn zwemgasten voor mijn vlog afleveringen van FrisseDuik te ontmoeten. Ik vind het belangrijk om juist hun favourite zwemplek in beeld te brengen dus dat is niet altijd naast de deur.

Als je gaat ijszwemmen, doe je dat dan alleen, samen met iemand of juist in een groep?

Verschillend, ik zwem heel veel alleen (samen met mijn zwemboei), puur omdat ik dan flexibel ben. Daarnaast zoek ik ook graag andere ijszwemmers op. Via mijn FrisseDuik social media kom ik veel in contact met volgers en spreek ik 1 tot 2 keer per week af om een gezamenlijke frisseduik te nemen. Ook ben ik lid van meerdere plonsgroepen in de buurt. Als ik zou willen zou ik elke dag op meerdere locatie’s een dip/los of zwemsessie kunnen bijwonen.

Ben je juist meer een winter persoon of zomer persoon?

Ik ben alles in één, ik gedij goed in de warmte en in de winter. Beide seizoenen hebben hun eigen schoonheid en kracht. 

Je hebt ook wel eens meegedaan met een evenement. Wat vond je hier leuk aan?

Wat ik met name leuk vondt aan de events is de saamhorigheid en verbintenis tussen alle zwemmers. Je merkt dat iedereen dezelfde passie heeft en dit ook uitdraagt, vind het heerlijk om met gelijkgestemde te hebben over een mooie zwemlocatie, of een after drop.  Wat ik zelf minder vind aan mezelf in combinatie met een event zijn de zenuwen. Ik heb enorme last van prestatieangst en ga al half stuk voordat ik in het water lig. Ik ben nog naarstig op zoek naar een oplossing om die prestatie drang beheersbaar te maken. Omdat ik zo competitief ben en strak sta van de zenuwen kan ik amper genieten van het moment zelf.  Als mijn zwemsessie achter de rug is en ik weer goed opgewarmd ben, ja dan ben ik ontspannen en aanspreekbaar alleen dan is het event nagenoeg alweer voorbij.

Wat mis je nog in de sport van het ijszwemmen? 

Jeetje, uhm goeie vraag. Misschien niet zo zeer de sport van het ijszwemmen zelf, maar meer de acceptatie door de maatschappij. Ik merk dat veel mensen een negatieve waarde oordeel hebben over het ijszwemmen. Door gebrek aan kennis (ratio) of gevoel vinden buitenstanders er nog al wat van. Inmiddels weten mijn naasten en volgers wel dat ijszwemmen mij zoveel voordelen geven met betrekking tot de kwaliteit van mijn gezondheid, maar iemand die mij niet kent en mij ziet zwemmen is al gauw geneigd om daar negatief mee om te gaan. 

Het zou mooi zijn als het ijszwemmen meer body zou krijgen en het wellicht als sport onderdeel wordt opgenomen in de winter versie van de Olympische spelen. Wat mij betreft mag er een hoger podium worden gecreëerd. Meer erkenning, inzichtelijk maken dat het een volwaardige en veilige sport is. En dat ook de medici deze levensstijl meer zouden omarmen.  De gezondheidsvoordelen komen mondjesmaat naar buiten terwijl de onderzoeken naar de voordelen van kou al door Wim Hof jaren geleden al op de kaart zijn gezet. Het zou mooi zijn als de sport wat toegankelijker wordt voor een breder publiek, want zoveel heb je er niet voor nodig. Enkel de wil om het te gaan doen. Ja, en badkleding zou handig zijn :).

Susan Houbraken …

… is de oprichter van FrisseDuik. Ze is FrisseDuik gestart om aandacht te vestigen op de heilzame effecten van buiten zwemmen en andere te informeren, inspireren en enthousiasmeren met betrekking tot het buitenzwemmen.

… is de auteur van het boek Buiten zwemmen. Een FrisseDuik in natuurwater. In dit boek gaat ze op een persoonlijke wijze in op de do’s en dont’s van het buitenzwemmen. Ze beschrijft onder andere wat ze zo fijn vindt aan in natuurwater zwemmen, welke spullen je hiervoor nodig hebt, wat buitenzwemmen voor je lichaam kan betekenen en hoe je jezelf met zwemmen weer kan opladen. Daarnaast geeft ze handig tips voor beginnende zwemmers, maar ook al meer ervaren zwemmers.


Wil je ook geïnterviewd worden voor de wekelijkse serie? Stuur dan een mail naar info@iisa.nl.