Interview met: Fergil Hesterman

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag Fergil Hesterman.

Kan je je zelf kort voorstellen?

Ik ben Fergil, ik ben 27 jaar oud en zwem sinds vijf jaar het hele jaar door buiten. Ik ben ooit begonnen met ijszwemmen omdat het me een leuke uitdaging leek een keer de Ice Mile te zwemmen. Daarna is het een beetje uit de hand gelopen. 

Hoe lang doe je al aan ijszwemmen?

Ik ben in 2015 begonnen met het trainen voor de Ice Mile. Toen golden er nog geen kwalificatieregels, dus ik had gelijk ingezet op de Ice Mile. Ik kom oorspronkelijk uit het marathon zwemmen. Dit doe ik overigens ook nog steeds, maar dan in de zomer. In januari 2016 heb ik toen samen met Jac Guijt en Pascale de Leijer als eerste Nederlanders een Ice Mile gezwommen. Mijn bedoeling was om dit eenmalig een keer te doen, maar het voltooien van deze Ice Mile leverde mij een uitnodiging op voor een evenement in Moermansk, Rusland. Hier heb ik enorm veel ijszwemmers leren kennen en is het voor mij verder uitgegroeid.

Je bent een Ice Miler wat betekent dat voor je?

Voor mij betekent het zijn van een Ice Miler dat ik de verantwoordelijkheid draag om andere zo goed mogelijk te informeren over het ijszwemmen. Wat de risico’s zijn. Mijn ervaringen met hun delen. Alles om andere te helpen zo goed mogelijk voorbereid te zijn op hun persoonlijke doelen in het ijszwemmen. 

Hoe bereid je je voor op het ijszwemmen?

Ik zorg er altijd voor dat ik goed ben uitgerust voordat ik ga ijszwemmen. In het koude water vraagt je lichaam enorm veel energie om zichzelf warm te houden. Voor dat ik ga beginnen, zorg ik ervoor dat ik al mijn spullen klaar leg. Dat betekent dat alles op volgorde ligt van wat ik nodig heb als ik uit het water kom. Mijn handdoek ligt bijvoorbeeld altijd boven op.

Train je alleen of met een groep?

Verschillend. Elke zondag trainen we bij de Amstel Ice Swim trainingen met een groep, maar doordeweeks train ik vaak alleen. Dat betekent overigens niet dat ik dan echt alleen ben. Ik zorg er altijd voor dat er iemand op de kant staat om op mij te letten. Mocht er iets met mij gebeuren, dan kan diegene hulp inschakelen. 

Wat vind je het leukst aan ijszwemwedstrijden?

Vooral de gezelligheid die er altijd omheen hangt. Het ijszwemmen bestaat eigenlijk uit één grote familie. Natuurlijk, als je in het water ligt ben je rivalen. Maar zodra je aantikt en eruit bent, begint het opwarmingproces waar iedereen door heen moet. Dit maakt dat je je echt verbonden voelt met elkaar.   

Wat vind je de leukste ijszwemwedstrijd?

Ik heb meerdere wedstrijden gezwommen en elke plek had wel iets unieks. De Open Duitse Kampioenschappen zijn altijd leuk omdat daar veel zwemmers zijn, maar onder de burcht van Burghausen zwemmen heeft ook zeker wat. Of in de achtertuin bij de familie Conroy in Ierland, mijn Ice Mile op 3000 meter hoogte in Zuid-Afrika en natuurlijk het WK ijszwemmen 2019 in Rusland. Misschien geen evenement, maar de 2000km trektocht met Birna Hronn door IJsland in de winter was ook prachtig. Overal heb ik mooie herinneringen aan. 

Wil je ook geïnterviewd worden voor de wekelijkse serie? Stuur dan een mail naar info@iisa.nl.