Interview met: Kyra Wijnker

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag Kyra Wijnker, genomineerd voor Open Water Swimming Woman of the Year 2020.

Stemmen op Kyra kan via deze link.

Kan je je zelf kort voorstellen?

Ik ben dus Kyra Wijnker, 22 lentes jong en woonachtig in Den Helder. Begonnen met reddingszwemmen, wedstrijdzwemmen kwam erbij en uiteindelijk de stap gemaakt om in het openwater te zwemmen. In 2016 zwom ik voor het goede doel ‘Spieren voor Spieren’ naar Texel toe. En ja toen was ik aangestoken met het virus, denk ik haha. In 2018 heb ik Het Kanaal van Engeland naar Frankrijk overgezwommen in een fenomenale tijd van 9 uur en 24 minuten!! Maar daarvoor werd ik nog op de proef gesteld door een clinic georganiseerd door IISA Nederland om in koud water te zwemmen… 

Je bent genomineerd voor Open Water Woman of the Year 2020 door de WOWSA. Hoe voelt dat?

Niet te beschrijven, vooral als ik naar de lijst kijk wie er allemaal genomineerd zijn dit jaar! Voelt het voor mij als een eer om er tussen te mogen staan. 

Hoe ben je begonnen met ijszwemmen?

Winter 2017, ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik had mij aangemeld voor een clinic in Amsterdam georganiseerd door de IISA. Dat begon met een presentatie, informatie en ervaringen van Fergil Hesterman. Maar daarna moesten we te water, en toen wist ik niet wat mij overkwam ik kon geen borstcrawl zwemmen want ik raakte ergens deels in paniek. De kou sloeg aan op mijn lichaam. Maar ik kwam terug en ja toen ging het mij een stukje makkelijk af want ik wist wat mij te wachten stond.

IISA Great Britain Championship 2020.

En vind je dan ook dat deze sport bij jou past als persoon?

Ja, op zich wel. Al ben ik soms wel echt een mopperkont tijdens de trainingen dan. Maar als het erop aankomt, dan sta ik er ook echt! In 2019 stond ik op het wereldkampioenschap in Rusland en zwom ik een nieuw Nederlands record. 

Wat vind je zelf je grootste prestatie op het zwemgebied tot nu toe?

Het kanaal, in 2016 had ik net aan 5 km in het openwater afgelegd en 2 jaar later moest ik de 32 kilometer, die uiteindelijk 42 kilometer werden, zien te overbruggen. Met nul ervaring in het openwater kwa zwemmen, voeding en überhaupt zo lang zwemmen. Toch is het mij gelukt om me in een zeer korte tijd voor zo’n afstand klaar te stomen. 

Wat vind je de leukste/mooiste/zwaarste wedstrijd welke je gezwommen hebt?

Moeilijke vraag. Er zijn zoveel momenten waar ik dankbaar, maar vooral trots op ben. 4 januari 2019, springt er dan wel uit in deze combinatie. Daar stond ik in Duitsland aan de start, eerste serie van de hele wedstrijd. Geen idee wat ik moest verwachten. Startsignaal ging en toen ging ik van start op de 1000 meter. In het begin viel de kou (1,4℃) wel mee dacht ik, maar niet veel later drong het echt mijn lichaam en vond ik het iets minder leuk. Maar de toeschouwers aan de kant juichten mij er doorheen en ik zag mijzelf op groot beeld zwemmen. Daardoor hield ik de moed en vaart erin. Met een tijd van 14.37,35 stapte ik het water uit. Blij dat ik was dat het erop zat, want ik had mijn kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in Rusland in the pocket. Maar niet veel later werd ik niet lekker in de recoverytent. Ik kreeg daar warme doeken over mij heen. Dat was voor mij niet bevorderend. Ik had geen idee wat er aan de hand was, maar gelukkig heeft Christa, mijn second, mij geholpen met aankleden en het verdere herstel van de wedstrijd. 

Kyra na haar kwalificatie voor het WK IJszwemmen 2019.

Heb je de ambitie om een Ice Mile te gaan zwemmen?

Zeker weten! Ik stond vorig jaar aan de start voor een Ice Mile in Volendam, maar toen was het water helaas te warm om het officieel te erkennen. Was warmer dan 5 graden, dus ik moet nog steeds voor een herkansing. 

Wat mis je nog aan de wedstrijdsport?

Bekendheid en erkenning, afgelopen seizoen is het wel al aardig gegroeid door de zwemmers die nu nog steeds buiten zwemmen. Mede dankzij corona, omdat de zwembaden meerdere malen gesloten zijn. Maar als ik vertel aan onwetende personen wat mijn sport is, moet ik dat meer dan één keer zeggen, omdat ze het niet geloven. 

Het artikel gaat verder onder de foto.

Kyra aan de start van haar 1000m op het WK IJszwemmen 2019 in Rusland.

Kyra is genomineerd voor Open Water Swimming Woman of the Year 2020. Stemmen jullie ook op haar? Stemmen kan via deze link.


Wil je ook geïnterviewd worden voor de wekelijkse serie? Stuur dan een mail naar info@iisa.nl.