Interview met: Annabel Médard

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag Annabel Médard, een van onze nieuwste leden.

Kan je je zelf kort voorstellen?

Ik ben Annabel, 41 jaar, getrouwd, 2 zoons (15 en 16 jaar oud). Ik werk als archeologe, met een eigen onderzoeksbureau. Ik woon in Amsterdam, maar kom uit Frankrijk.

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

Geheel per ongeluk, ik ben namelijk eerder een berggeit dan een waterrat. Het zwemmen als sport is voor mij nieuw en het ijszwemmen al helemaal. Ik vind het heerlijk om te doen, maar zwemmen was tot voor kort iets dat ik vooral op vakantie deed. Een beetje snorkelen o.i.d. In een zwembad zul je mij sowieso niet zo gauw aantreffen: ik heb er een behoorlijke hekel aan. Wel ben ik graag buiten. Dat is aan mijn beroepskeuze te zien, maar ook aan mijn interesses (bergsport). Ik ben in een gebied opgegroeid waar je ontzettend veel aan buitensport kunt doen. Op de basisschool, vanaf mijn 5e, deden we elke vrijdag afwisselend aan rotsklimmen, wildwaterkajakken, speleologie, canyoning, mountainbiken e.d., en in de winter skieën. Ik ben het blijven doen, en later kwamen er ook bergtochten bij, zowel in de winter (inclusief in de sneeuw bivakkeren) als in de zomer. In Nederland moet ik het wel vooral van de vakanties hebben voor dit soort dingen.

In november 2019 ben ik met mijn gezin verhuisd naar een woonark in de Amstel. Afgelopen lente (mei of juni 2020) begon ik met af en toe een plonsje in het water vanaf onze steiger. Maar dat was kort, gewoon even het water in, hooguit de Vaart oversteken en terug. Ik was toen nog helemaal niet op het idee gekomen om er hele zwemtochten van te maken. Half september 2020 veranderde dat. Na steeds terugkerende Achillespeesblessures bij het hardlopen en een hoop frustraties ben ik daarmee gestopt (in ieder geval tijdelijk) en bedacht ik dat ik in plaats daarvan wat langere stukken kon gaan zwemmen. Ik ben dus half september begonnen met open water zwemmen en dat heb ik meteen vrij grondig en fanatiek aangepakt door zo goed als dagelijks (in ieder geval 6 keer per week) te gaan zwemmen. Eerst 1 km, het werd met tussenstappen al gauw 1,5 km, 2, 2,5, 3, en op 1 november voor het eerst 3,5 km. Daarna geleidelijk aan kortere afstanden door de kouder wordende temperaturen. Dat zwemmen gaat overigens hartstikke inefficiënt en traag door een groot gebrek aan techniek: mijn borstcrawl is ronduit beroerd, daarom zwem ik schoolslag, en ook daar kan vast een hoop aan verbeterd worden.

Annabel in ‘haar’ Amstel.

Toen ik begon dacht ik als het kouder zou worden over te zullen gaan tot het dragen van een neopreenpak; ik heb er zelfs eentje gekocht om er zeker van te zijn dat ik de hele winter door zou kunnen zwemmen. Maar ik merkte dat de kouder wordende temperaturen geen probleem waren; het pak lag ongebruikt te wezen met de kaartjes er nog aan, ik heb dan ook inmiddels naar de winkel teruggebracht. In badkleding in water onder de 5 graden zwemmen bleek ijszwemmen te heten, zo ben ik er vanzelf in gerold. Ik had werkelijk geen idee van wat enigszins gebruikelijk is onder ijszwemmers, maar ik blijk zeer goed tegen het koude water te kunnen. En vooral: ik vind het heerlijk om te doen.

Hoe bereid je je voor op het ijszwemmen?

Bikini of badpak aan, oordopjes in, badmuts en zwembril op en gaan. Mijn zwemboei gaat natuurlijk ook mee, met daarin mijn mobiel en een compact noodpakketje (mini handdoek, thermo shirt en broek, muts, sokken en handschoenen). Als ik vanaf huis zwem kan ik mij daarna thuis drogen en omkleden, thee zetten enzovoort. Als ik met de auto ergens heen ga zorg ik ervoor dat ik een thermoskan heb met thee en iets te eten, en heb ik een badjas, handdoek, warme kleding en dikke jas mee.

We hebben gezien dat je de afgelopen twee weken door heel Nederland hebt gereisd om te zwemmen. Hoe was dat?

Geweldig! In de kerstvakantie ga ik normaliter met mijn gezin naar Scandinavië, om bijvoorbeeld lange toertochten te doen op sneeuwschoenen of langlaufskis, of om op natuurijs te schaatsen. Het zat er nu gezien de lockdown niet in, het is dan ook de eerste keer dat wij in Nederland bleven. Maar niet getreurd, mijn man en ik hebben er een leuke draai aan gegeven door elke dag op een andere plek te gaan zwemmen (met af en toe nog een vertrouwd stukje op de Amstel vanaf onze woonboot). Het is een heuze, dolle kerstvakantiezwemtour geworden, met elke dag (op een enkele, kortere uitzondering na) een zwemtocht van zo een 50 minuten tot een uur. Leuke bijkomstigheid is dat ik op een hoop plekken ben geweest die ik nog niet kende (ook niet op het land), mijn inburgering en kennis van de Nederlandse topografie gaan er dus ook op vooruit!

Hierbij een opsomming van de zwemlocaties van onze tour, van 19-12-2020 t/m vandaag, 03-01-2021. Een paar keer tussendoor op de Amstel, en verder Gaasperplas, Loosdrechtse Plassen, Spiegelplas, Noordzee (bij Parnassia), ‘s avonds in de mooi verlichte haven van Doordrecht, de Angstel bij Abcoude, Haarlemmermeerse Bos, Westeinderplassen, De Rijd bij Nieuwe Niedorp, Haarrijnseplas, Gouwzee, Gooimeer en vandaag om de tour af te sluiten ‘s ochtends de Zevenhuizerplas en ‘s middags de Amstel.

In de Loosdrechtse Plassen.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het ijszwemmen?

Ik heb hier niet direct een antwoord op. Ik doe dit niet zozeer voor de uitdaging, maar omdat ik gemerkt heb dat ik het ontzettend fijn vind om te doen. Ik ben er ook veel sterker door geworden, zowel mentaal als lichamelijk. De uitdaging zit er denk ik vooral in om tijd te kunnen blijven maken hiervoor, want elke dag zo lang zwemmen gaat een beetje ten koste van andere dingen.

Er is wel iets dat stiekem een beetje lonkt, en dat is het zwemmen van een officiële ijsmijl. Werkelijk nooit geweten dat zoiets bestond of gedacht dat ik zoiets zou willen doen. Nog maar 3,5 maand geleden deed ik nog niet aan zwemmen, laat staan dat ik ijszwemmen overwoog.

Ben je een echt winterpersoon, of juist meer een zomerpersoon?

Allebei. In de zomer doe ik zomerse dingen en in de winter doe ik winterse dingen, ik pas mij gewoon aan. Ik hou van de zomerse hitte van mijn geboortestreek, maar ook van echte winters en alles daartussen in.

Als beginnend ijszwemmer, waar zou IISA Nederland jou beter in kunnen ondersteunen?

Ik mis informatie over activiteiten, maar dat ligt ongetwijfeld aan het feit dat er nu simpelweg geen activiteiten zijn door de lockdown, alles is nu anders dan anders. Ik ben dan ook benieuwd naar wat er eerdere jaren zoal werd georganiseerd. Verder wil ik mijn techniek verbeteren en sneller worden, maar dat is denk ik niet zozeer iets waar IISA mij in kan ondersteunen. Ik moet gewoon eens op zwemcursus, als zoiets weer mogelijk is.


Wil je ook geïnterviewd worden voor de wekelijkse serie? Stuur dan een mail naar info@iisa.nl.